Nezaradené

Prečo piecť z lepšej múky?

Veľa ľudí, ktorí trpia rôznymi tráviacimi ťažkosťami, bolesťami, alebo niektorým civilizačným ochorením nie sú ochotní v súlade so svojim zdravotným stavom upraviť svoj životný štýl – svoju stravu a každodenné návyky.

Pocit plnosti, nafúknutia, netrávenia, zápcha, hnačka, reflux, kŕče v žalúdku alebo v črevách. Potravinové alergie, celiakia, histamínová intolerancia, laktózová intolerancia, obezita, cukrovka, zvýšený cholesterol, poruchy mozgovej činnosti. Telo jednoducho hovorí NIE. Neuvedomujeme si, že to, čím živíme svoje telo – priamo vplýva na kvalitu nášho života – ovplyvňuje to, ako sa cítime v každodennom živote, ako reagujeme v záťažových situáciách.

Tým, že denne konzumujeme priemyselne vyrobený chlieb, pečivo, cestoviny, pizzu, sladkosti a iné výrobky z bielej pšeničnej múky – prijímame do svojho tela veľké množstvo nekvalitných sacharidov, ktoré nášmu telu dávajú len pocit plnosti avšak s nulovým nutričným prínosom. Naše telo ich nedokáže spracovať a tieto látky sa v tele ukladajú v podobe toxínov. Ako môžeme odľahčiť svoju stravu? Čo je to kvalitné jedlo?

Ľudia, ktorí sa necítia dobre ale aj tí, ktorí už odmietajú jesť nekvalitu sa dostávajú do bodu, kedy si chcú upiecť vlastný chlieb alebo koláč z hodnotnej múky. Človek ktorý má rád sám seba – si chce prirodzene dať to najlepšie. Kvalitná múka je múka celozrnná. Vyrába sa pomletím celého zrna, čím si zachováva všetky živiny – vitamíny, minerály aj vlákninu, ktorá z tela vylučuje toxické látky. Obilné zrnko sa skladá z vonkajšieho obalu, vnútornej časti a z klíčku.

Obal = zdroj vitamínov, minerálov a vlákniny

Vnútorná časť = obsahuje hlavne lepok a škrob

Klíčok = živiny, vitamíny, minerály, enzými

Celozrnná múka teda obsahuje všetky svoje prirodzené zložky – nielen škrobovú vnútornú časť. V 19. storočí sa začalo mlieť novým spôsobom – obal a klíčok sa odstránil a ostala len škrobová časť. Hlavným dôvodom bolo výrazné predĺženie trvanlivosti múky. Pri takto upravenej múke sa výrazne znižuje jej výživová hodnota – biela múka je preto ochudobnená o väčšinu vápnika, železa, horčíka, zinku, vitamínu B1, B2 a E. Kvalitná múka je múka, pri ktorej bolo pomleté celé zrno a preto má oveľa kratšiu trvanlivosť ako bežne predávané priemyselne vyrábané a upravované múky. Ak jedávame vlastnoručne upečený chlieb z kvalitnej múky, odľahčujeme svoje trávenie a zároveň orgány, ktoré sa podieľajú na detoxikácii tela, pretože v tele nevzniká toľko toxínov, ako pri nekvalitných bielych múkach s neprirodzeným obsahom sacharidov. Celozrnné výrobky obsahujú vlákninu, ktorá podporuje peristaltiku čriev, prirodzene ich očisťuje a viaže na seba toxické škodlivé látky a odvádza ich z tela. Mnoho ľudí sa snaží zaradiť do jedálnička vlákninu v podobe rôznych doplnkov výživy, ale naďalej sa pri tom stravujú rovnakým spôsobom – stravou plnou bieleho chleba, pečiva, cestovín. Vláknina je pri tom prítomná v zelenine a ovocí, vo veľkom množstve kvalitných múk, v semienkach atď.

Ak nechceme podporovať kvasné procesy v tele, je dobré pri pečení využívať aj staré receptúry pre tzv. kváskové pečenie, ktoré bolo bežne využívané vo väčšine dávnych kultúr. Je to starý pôvodný spôsob, pri ktorom sa do múky nepridáva droždie. Kváskový chlieb je chlieb upečený s tradičným kváskom. Tradičný kvások vzniká zmiešaním múky a vody – zmes začne po čase kvasiť vďaka kvasinkám ktoré sa nachádzajú v obilí a vo vzduchu. Po čase má kvások kypriace schopnosti a s jeho pomocou môžeme upiecť chlieb, koláč, sladké, či slané pečivo. Kváskový chlieb je ľahšie stráviteľný, posilňuje črevnú mikroflóru a tým aj našu imunitu, obsahuje množstvo dobre využiteľných minerálnych látok.

Zdravý chlieb, koláč, sušienky, alebo placky si môžeme upiecť zo špaldovej alebo ražnej múky, z bezlepkových múk, alebo z múk z orechov a semien (z ľanovej, slnečnicovej, tekvicovej, mandľovej, orechovej, kokosovej, gaštanovej, sezamovej…) Optimálnu múku si môže nájsť každý podľa svojich potrieb, či diétnych obmedzení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *