Bio potraviny

Ovsená kaša

Ovsená kaša patrí k obľúbeným raňajkám športovcov ale aj tých, ktorí tvrdia, že na raňajky jednoducho nemajú čas. Tieto jemné vločky stačí chvíľu povariť v troche vody alebo mlieka a rýchle raňajky sú pripravené. Aj tí, ktorí kašu považujú za prežitok, či jedlo pre deti – po prvom stretnutí s kašou zmenia názor. Ide totiž o sýte, na živiny bohaté jedlo, ktoré je navyše teplé a to je pre organizmus počas rána povzbudením. Ovsenú kašu si môžeme dochutiť na tisíc spôsobov, takže môže byť vždy iná. Oriešky, hrozienka, javorový sirup, med, kakao, agáve, semienka, škorica, kokos, kolieska banánu, maliny alebo strúhané jablko – každý má svoje obľúbené ingrediencie. V súčasnosti si ovsené vločky môžu dopriať aj ľudia s alergiou na lepok, keďže na trhu už máme aj ovsené vločky bez lepku. Ovos bol v minulosti považovaný za obilninu nevhodnú pre celiatikov, ale nežiadúce reakcie sa dnes pripisujú kontaminácii ovsa s obilninami obsahujúcimi lepok. Bežný ovos je väčšinou znečistený lepkovými obilninami, keďže je pestovaný vedľa polí s pšenicou, ražou atď. a spolu s nimi aj spracovávaný. Ak chceme získať skutočne bezlepkový ovos, je potrebná osobitná starostlivosť a kontrola pri jeho pestovaní a spracovaní. Ak je ovos skutočne bezlepkový, teda nie znečistený inými obilninami – väčšina celiatikov ho dobre znáša a reakcie na bielkovinu ovsa tzv. avenin sú veľmi zriedkavé.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *