Recepty

Korenie ako nápoj

Väčšina z nás pozná koreniny z hľadiska ich využívania pri varení a ochucovaní jedál. Mnohé z korenín však majú liečivé účinky o ktorých v našich končinách vieme len málo. Kurkuma, kardamon, sladké drievko, škorica, čierne korenie, zázvor. Toto sú skutočné poklady s charakteristickými liečivými účinkami pre ľudské telo. Podľa prastarých receptov dôležité je práve vzájomné spolupôsobenie jednotlivých korenín.

Dôležitou súčasťou ajurvédskej medicíny je práve kurkuma.

Kurkuma tzv. indický šafran je u nás známa ako korenie, málo sa však vie o jej liečivých účinkoch. Ajurvéda – starodávna indická celostná medicína využíva kurkumu už po niekoľko tisícročí ako jeden z dôležitých prírodných liekov. Indovia konzumujú kurkumu denne, recepty pre užívanie kurkumy aj pre jej využívanie v prírodnej kozmetike sa v rodinách dedia už celé generácie. Kľúčovou účinnou látkou je kurkumín. Máloktorá rastlina sa vyznačuje takou širokou paletou pozitívnych účinkov na naše telo ako práve kurkuma.

Zoznam liečivých účinkov kurkumy je naozaj pozoruhodný:

Zlepšuje pečeňové funkcie, pomáha pri chronických problémoch pečene

Zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu žlče, pôsobí proti zápalom žalúdka a tenkého čreva

Podporuje srdcové funkcie

Potláča zápalové procesy

Pomáha pri onkologických ochoreniach, pri artritíde, cukrovke,

Uvoľňuje kŕče, posilňuje imunitný systém, zlepšuje hojenie rán a popálenín, dezinfikuje

Mierni ekzémy a zápaly kože

Pôsobí proti únave, má antidepresívne účinky

Podporuje mozgovú činnosť

Čistí krv a stimuluje krvotvorbu

Priaznivo pôsobí pri astme, zahlienení a zápaloch dutín

Podľa starých ajurvédskych rád je pravidelné pitie teplého kurkumového mlieka osožné pre naše zdravie. Vyskúšajte hotovú zmes BIO korenia na prípravu teplého nápoja, ktorej základ tvorí kurkuma doplnená napríklad škoricou, zázvorom, kardamonom či čiernym korením. Kurkumový nápoj si môžete pripraviť aj sami podľa tohto jednoduchého receptu:

Teplé kurkumové mlieko.

Štvrť lyžičky kurkumy rozmiešame v teplom, nie horúcom mlieku (alebo v ryžovom, mandľovom, kokosovom mlieku). Pridáme 1lyžičku kokosového oleja, med a škoricu. Všetko spolu dobre premiešame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *