• Recepty

    Špaldová bábovka

    Potrebujeme: 120g celozrnnej bio špaldovej múky, 120g celozrnnej bio pšeničnej múky, 150g masla, 1lyžicu vínneho kameňa (kypriaceho prášku bez fosfátov), 3 vajcia, 250g tvarohu, trochu mlieka (alebo ryžového či mandľového mlieka), asi 6 lyžíc kokosového cukru. Postup: Mäkké maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtka a tvaroh. Obidve múky spolu zmiešame s kypriacim práškom a pridáme do vymiešanej hmoty. Podľa potreby prilievame trochu mlieka. Na záver z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme do cesta. Môžme primiešať aj sušené hrozienka. Cesto vylejeme do bábovkovej formy a pečieme pri 150 stupňoch asi hodinu.

  • Bio potraviny

    Ako si vybrať cereálie?

    Aj vy raňajkujete musli a cereálie bez toho, že by ste vedeli, čo skutočne jete? Kvalitné musli vám dá živiny a energiu – nie cukor, tuky a chémiu. Kvalitné musli býva zložené z kvalitných celozrnných vločiek (ovsené, špaldové, pohánkové, ražné, pšenové), z orieškov, sušeného ovocia – a ak je sladené, tak s agávovým sirupom, medom alebo javorovým sirupom. Komerčné musli a cereálie sa sústreďujú najmä na deti, pričom výsledný produkt patrí skôr do kategórie sladkosti a cukrovinky – určite nie raňajky. Obsahujú množstvo skrytých tukov, rôzne dochucovadlá, zvýrazňovače chuti, farbivá, arómy, stužovadlá, konzervačné látky. Takéto musli býva navyše osladené bielym cukrom, glukózovo-fruktózovým sirupom alebo fruktózou, čo sú pridané cukry, ktorým…

  • Bio potraviny

    Vyskúšajte vegan smoothie

    Čo to je? Smoothie je hustý nápoj, ktorý vznikne mixovaním rôznych druhov ovocia, či zeleniny. Existuje mnoho podôb smoothie, s obsahom sladkých, či mliečnych zložiek, ktoré ľudia konzumujú ako dezerty, my vám však chceme ukázať zdravú podobu smoothie, kde jeden nápoj je nutrične hodnotný natoľko, že vie nahradiť jedno jedlo v bežnom jedálničku. Na prípravu potrebujeme mixér, alebo hlbokú nádobu a ponorný mixér. Prečo je dnes smoothie bežnou súčasťou zdravého životného štýlu? Pretože takto pripravený nápoj obsahuje len prirodzené zložky, teda suroviny ktoré sa prirodzene vyskytujú v prírode. Vďaka mixovaniu a žiadnym umelým úpravám je vstrebateľnosť a využiteľnosť tohto nápoja maximálna. Naše telo dokáže takúto prirodzenú stravu veľmi dobre vstrebať,…

  • Bio potraviny

    BIO potraviny

    BIO potraviny – návrat k prírode.   V dnešnom svete hypermarketov, ktoré ponúkajú nepreberné množstvo všemožných druhov potravín čoraz viac silnie snaha rozlišovať produkty kvalitné od tých menej kvalitných. Reťazce supermarketov v snahe navzájom si konkurovať ponúkajú častokrát nekvalitné potraviny za čo najnižšiu cenu. Riešením pre mnohých ľudí je čoraz silnejúci trend nakupovania biopotravín. Ľudia sa začínajú zaujímať o to, čo je ekologické správanie, čo sú to ekologicky dopestované plodiny a výrobky z nich. Zdravé potraviny už majú svojich priaznivcov medzi ľuďmi, ktorých zdravotný stav donútil zamyslieť sa nad tým čo jedia, ale aj medzi zdravými mladými ľuďmi, ktorí len jednoducho odmietajú denne jesť masovo produkované nekvalitné výrobky. Ešte nedávno mal…

  • Recepty

    Konopný proteínový kokteil

    Potrebujeme: lúpané konopné semienka, 500ml 100% jablkovej alebo hroznovej šťavy, 250ml vody, banán alebo iné ovocie podľa chuti, citrónová šťava, čerstvá mäta Postup: Konopné semienka umyjeme a pridáme do džbánu s jablkovou šťavou, vodou, citrónovou šťavou a mätou. Necháme asi hodinu postáť, potom rozmixujeme ponorným mixérom spolu s banánom alebo iným ovocím.

  • Bio potraviny

    Bezlepkové potraviny

    Každý, kto sa niekedy zaujímal o zdravú a vyváženú stravu, vie o najsilnejších alergénoch, alebo jednoducho o látkach, ktoré sú pre náš organizmus zaťažujúce a ktoré pri nadmernom a pravidelnom prísune náš organizmus doslova poškodzujú. Silnými alergénmi, teda látkami, ktoré môžu vyvolať odpor organizmu (alergiu) sú najmä: lepok, laktóza, vajcia, niektoré druhy orechov, sója. Potravinové alergie patria k civilizačným ochoreniam a niektorí ľudia trpia aj naraz niekoľkými kombináciami, čím sa možnosť vhodných potravín výrazne zužuje. Ľudia s diagnózou celiakia, teda alergiou na lepok vo všeobecnosti rozlišujú potraviny na tie čo môžu, a tie, čo nesmú. Ktoré potraviny sú teda bezlepkové? Tie, ktoré prirodzene lepok neobsahujú, nájdeme ich v bežnom obchode…