• Recepty

    Zelené smoothie s moringou.

    Potrebujeme: 2 banány, 2 hrste čerstvých listov špenátu (alebo listov cvikle), hrsť nasekaného čerstvého ananásu, 1 lyžička moringového prášku, trochu agávového sirupu. Postup: Všetky suroviny vložíme do mixéra, prilejeme asi 500ml vody a dobre rozmixujeme. Na dochutenie môžeme pridať lístky čerstvej mäty. Množstvo vody volíme podľa toho, ako veľmi husté chceme smoothie mať. Tento nápoj sme vyskúšali počas našich ochutnávok na všetkých vekových kategóriách. Je vhodný skutočne pre každého, pretože vďaka banánu a ananásu je sladký, takže chutí aj zarytým odporcom zeleniny. Popri tom však do tela dostaneme skutočne nezanedbateľnú dávku živín. ČO JE TO MORINGA? Jemný zelený prášok z listov stromu moringa je doslova živinovou bombou. Moringový prášok môžeme…

  • Recepty

    Brownies bez lepku.

    Potrebujeme: 120g horkej BIO čokolády (70-80% ný obsah kakaovej hmoty), 60g masla, 2 vajcia, 100-150g kokosového cukru, 50g mandľovej múky, trochu sekaných mandlí alebo orechov. Postup: Vo vodnom kúpeli roztopíme maslo a čokoládu a vymiešame na hladkú hmotu. V mise vyšľaháme vajcia s kokosovým cukrom a do tejto zmesi postupne vlejeme čokoládovú hmotu. Premiešame a nakoniec pridáme mandľovú múku a orechy. Pečieme asi 30minút – radšej menej ako dlhšie – koláč by mal mať na povrchu jemnú chrumkavú vrstvu a vo vnútri by mal byť vláčny. Klasické brownies je hotové v tejto podobe, my sme ho však po upečení ešte doplnili ovocím: povrch môžme natrieť malinovým džemom alebo čerstvými roztlačenými…

  • Nezaradené

    Prečo piecť z lepšej múky?

    Veľa ľudí, ktorí trpia rôznymi tráviacimi ťažkosťami, bolesťami, alebo niektorým civilizačným ochorením nie sú ochotní v súlade so svojim zdravotným stavom upraviť svoj životný štýl – svoju stravu a každodenné návyky. Pocit plnosti, nafúknutia, netrávenia, zápcha, hnačka, reflux, kŕče v žalúdku alebo v črevách. Potravinové alergie, celiakia, histamínová intolerancia, laktózová intolerancia, obezita, cukrovka, zvýšený cholesterol, poruchy mozgovej činnosti. Telo jednoducho hovorí NIE. Neuvedomujeme si, že to, čím živíme svoje telo – priamo vplýva na kvalitu nášho života – ovplyvňuje to, ako sa cítime v každodennom živote, ako reagujeme v záťažových situáciách. Tým, že denne konzumujeme priemyselne vyrobený chlieb, pečivo, cestoviny, pizzu, sladkosti a iné výrobky z bielej pšeničnej múky –…

  • Recepty

    Korenie ako nápoj

    Väčšina z nás pozná koreniny z hľadiska ich využívania pri varení a ochucovaní jedál. Mnohé z korenín však majú liečivé účinky o ktorých v našich končinách vieme len málo. Kurkuma, kardamon, sladké drievko, škorica, čierne korenie, zázvor. Toto sú skutočné poklady s charakteristickými liečivými účinkami pre ľudské telo. Podľa prastarých receptov dôležité je práve vzájomné spolupôsobenie jednotlivých korenín. Dôležitou súčasťou ajurvédskej medicíny je práve kurkuma. Kurkuma tzv. indický šafran je u nás známa ako korenie, málo sa však vie o jej liečivých účinkoch. Ajurvéda – starodávna indická celostná medicína využíva kurkumu už po niekoľko tisícročí ako jeden z dôležitých prírodných liekov. Indovia konzumujú kurkumu denne, recepty pre užívanie kurkumy aj…

  • Nezaradené

    Prečo čaj zo slamihy?

    Slamiha piesočná je bylinka, ktorá má regeneračné účinky na pečeň, žlčník a zároveň obličky – výrazne tým podporuje očistné procesy v tele. Lieči zápaly pečene a močových ciest. Podporuje trávenie, vylučovanie žalúdočných štiav a enzýmov slinivky, mierni kŕče a znižuje cholesterol. Čaj z kvetu slamihy má žltú farbu a príjemnú kvetinovú chuť. Svojimi pozitívnymi účinkami na pečeň a obličky je slamiha dokonalou bylinkou pre naštartovanie očistných procesov a celkovú detoxikáciu v tele.

  • Recepty

    Maca nápoj pre povzbudenie

    Pripravte si teplý nápoj s MACA PRÁŠKOM 🙂 V šálke zmiešajte teplé mandľové mlieko, lyžičku nepraženého kakaa, trochu mletej škorice a 1 lyžičku maca prášku. Nápoj oslaďte javorovým alebo agávovým sirupom. Maca prášok povzbudzuje, obnovuje fyzické a intelektuálne schopnosti, upravuje psychiku, posilňuje bunky pri prekonávaní stresu a dlhodobej záťaži, vyrovnáva mužské i ženské hormóny, aktivuje plodnosť u žien aj u mužov, podporuje sexuálne zdravie. Obsahuje rad vitamínov, minerálov, enzýmov a esenciálnych aminokyselín.

  • Bio potraviny

    Čo je včelí peľ?

    Včelí peľ je prírodný produkt z rôznych druhov rastlín. Keďže obsahuje veľké množstvo výživných látok na jednu kalóriu – je považovaný za najkomplexnejšiu potravinu 21.storočia. Od dávna sa využíval v ľudovom liečiteľstve a aj dnes je využívaný na liečbu mnohých ochorení napr.: pri chudokrvnosti z nedostatku železa, ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému, pri chronickom zápale prostaty, pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev, ako rehabilitačný prostriedok po operáciách a chorobách, pri poruchách telesného a psychického vývoja, pri poruchách spánku a depresiách pre bohatý obsah zinku a vitamínu B6, pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe, pri chorobách pečene, pri srdcovo-cievnych ochoreniach, pri nechutenstve a úbytku hmotnosti, pri ochoreniach kože, kĺbov,…

  • Recepty

    Čokoládové cookies s melasou

    Potrebujeme: 250g hladkej špaldovej múky (alebo ryžovej a kukuričnej), 150ml oleja (sezamový, repkový, slnečnicový), 2 lyžice trstinovej melasy, 2 lyžice kukuričného sirupu, 3 lyžice BIO kakaa, 1 lyžica vínneho kameňa (prírodného kypriaceho prášku bez fosfátov), 50-100g pravej horkej BIO čokolády. Postup: Olej premiešame so sirupom a melasou, primiešame múku s vínnym kameňom, kakao, čokoládu nakrájanú na malé kúsky (môžeme pridať trochu nasekaných vlašských orechov). Zo vzniknutej zmesi tvarujeme malé kolieska alebo hrudky, ktoré pečieme asi 15 minút na 150 stupňov.

  • Bio potraviny

    Prečo je dobré vedieť, čo jeme?

    Zdravá strava má v súčasnosti svojich priaznivcov najmä medzi ľuďmi, ktorých zdravotný stav donútil zamyslieť sa nad tým, čo jedia, ale čoraz silnejšie sa tento trend prejavuje aj medzi zdravými ľuďmi, ktorí len jednoducho odmietajú denne jesť masovo produkované nekvalitné výrobky. Veľa z nás denne rieši nespočetné množstvo úloh a paradoxne jedlu a živinám teda tomu, čím vyživujeme svoje telo – nevenujeme takmer žiadnu pozornosť. Pritom to, čím zásobujeme svoje telo rozhoduje o tom, ako sa cítime, akým spôsobom reagujeme v záťažových situáciách a samozrejme aj našu psychiku a celkovú kvalitu nášho života. Nekvalitná strava je dnes už nekompromisne spájaná s novovznikajúcimi civilizačnými ochoreniami – alergiami, obezitou, cukrovkou, zvýšeným cholesterolom,…

  • Bio potraviny

    Káva s reishi

    Skúste nahradiť bežnú kávu – šálkou kávy s reishi práškom. Čo je to reishi káva? 100% kvalitná brazílska arabica zmiešaná s reishi práškom, ktorý priaznivo pôsobí na ľudské zdravie. Huba Ganoderma Lucidum, nazývaná tiež reishi, je považovaná za jeden z klenotov tradičnej čínskej medicíny. Súčasné výskumy preukázali, že má blahodárny vplyv na udržiavanie rovnováhy v organizme a predĺženie života. Reishi stimuluje prácu imunitného systému. Nesmeruje svoje liečebné vlastnosti na konkrétnu chorobu, ale pomáha regulovať prácu celého organizmu. Podľa tradičnej čínskej medicíny reishi priaznivo pôsobí pri alergiách, astme, nádorových ochoreniach, ochoreniach pečene, kardiovaskulárnych problémoch, hypertenzii, nespavosti, úzkosti, reumatizme, detoxikácii organizmu, oslabení imunitného systému, nadváhe, zvýšenom cholesterole, únavovom syndróme, osteoporóze, padaní vlasov,…